TUTOBIES LINKIES TWITTER FOLLOW HOME

Salam Maulidur Rasul

Embedded image permalink
Image : Twitter

Assalamualaikum. Salam Maulidur Rasul. Nabi Muhammad S.A.W adalah Nabi kita. Bila mengenang segala pergorbanan baginda kepada umatnya dan menghayati hadis -hadis dan pesanan baginda sedikit sebanyak membuktikan betapa besarnya cinta dan sayang baginda kepada umatnya. Sampai diakhir riwayat baginda masih menyebut "ummati ummati". Lihatlah betapa rasa risau dan sedih untuk baginda meninggalkan kita. Bimbang akan umatnya lalai dan terpesong dari jalan Allah. 

Rasulullah sangat mencintai umatnya, tapi adakah kita membalas cintanya? Tanya diri. Alangkah sedihnya jika baginda melihat keadaan umatnya sekarang. Jadi, dikesempatan ini marilah kita renungkan serta muhasabah diri kita dan hayati la bait-bait kata dari kisah ini. Secara jujurnya memang terkesan di hati.


Lihatlah, Betapa kasih dan sayangnya baginda pada umatnya. Jadi kita sebagai umatnya perlulah mengikut segala sunnah-sunnah baginda dan berselawat ke atas junjugan besar Nabi Muhammad S.A.W. 
Dan tidak kami utuskan engkau wahai Muhammad melainkan untuk membawa rahmat keseluruh alam.” (Al-Anbia': 107)

2 comments:

AfrinaTarmizi said...

sebak bila baca bait bait kata yang tertulis .. :'(

anisah_cute said...

Kadangkala, bila minat K-pop, takut jugak kita agak meminggirkan Nabi Muhammad S.A.W.Yer lah, sunnah-sunnahnya pun belum tentu dikut.Saya cuma berharap nanti kat kubur, sy jawab semua 'soalan' dengan betul tanpa membabitkan kpop ini semua.