TUTOBIES LINKIES TWITTER FOLLOW HOME

fandoms ;


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tujuh tahun aku bergelar seorang kpopper. Pernah sekali aku terfikir untuk berhenti jadi kpopper disebabkan beberapa sebab. Aku dah penat ! Aku dah tak tahan. Fanwar sana sini tanpa kesudahan. Aku tak faham macam mana boleh wujudnya isu 'fanwar' ni. Mungkin disebabkan KPOP dah dikenali ramai atau pemikiran sesetengah kpoppers ni sendiri yang pantang dicabar.

Berbalik pada isu EXOstan. Aku kenal EXO before diorang debut. Act masa tu aku tak minat diorang sangat. Cuma aku kenal diorang. No need to mention this. But yeay I'm one of their 'anti fan'. Tapi aku mula jadi fan exo masa MAMA era. Melihat dari pelbagai sudut aku tengok EXO's fans dulu dan sekarang sangat berbeza. Aku tak tahu kenapa, tapi aku rasa keadaan exostan dulu lagi "heaven" dari sekarang. Dulu exostan adalah fans yang sangat respect to each other. Susah nak berlaku fanwar ni. Kalau ada pon, aku tak pasti. Tapi jarang dengar.

Sekarang, EXO makin dikenali. Fans diorang makin bertambah hari demi hari. Satu peningkatan yg bagi aku sangat bagus. Cuma aku kurang senang dengan 'ACT' new fans ni. I admit exo fans meningkat after WOLF & GROWL era. Sebelum comeback aku tak pasti ramai yang kenal diorang. Dan new fans ni sendiri tak rasa macam mana peritnya exostan rasa sebelum ni. Tunggu diorang comeback entah bila.

heart attack.

Cuma ada satu benda yang aku tak suka bila, sesetengah exotics membandingkan EXO dengan group lain. It's TOO MUCH. Group yang dibandingkan tu bukanlah rookie. Tapi senior. Like TVXQ, SUJU & SHINHWA. Mereka yang dibandingkan tu dah legend dlm industri. Dah menang pelbagai awards. Rasanya tak patut dibandingkan dengan EXO yang baru setahun debut dengan mereka yang dah berpuluh tahun debut. Jauh bezanya tu ;

Bila ada yang kata EXO king of KPOP. Aku hanya geleng kepala. Bukan tak suka. Cuma aku rasa 'title' tu masih belum layak untuk EXO. Diorg masih jauh utk sampai ke tahap tu. Bila korang kata macam tu, tak fikir apa perasaan fandom lain? Apa pandangan fandom lain terhadap exostan/exotics. So, boleh berlakunya fanwar. Walaupon EXO dah menang pelbagai award dari music show, tapi bukan bermakna diorang 'KING' sebab award yang dimaksdkan tu bukan dari Mubank, Inkigayo, ect. Tapi MAMA, EMA.

Kekadang perbuatan korang tu boleh menimbulkan rasa kurang senang pada fandom lain. Tak salah korang nak bagi gelaran sebegitu pada EXO. Cuma biarlah sesuai dengan keadaan. Korang boleh bezakan rookie & legend kan? So dua ni tak boleh compared antara satu sama lain. Agak sensitive  bagi fandom lain. Kami, exostan pon turut terkena tempias. Tbh, aku rindu MAMA era. Sangat tenang. Takde benda-II macam ni jadi. Tapi sekarang? Tengok la sendiri,  ramai mula benci dengan exostan disebabkan sikap a few exotics. Please, aku nak exostan & new fans bersatu. No hate. No fanwar. No curse each other.

13 comments:

NanaBaekYeol said...

Unnie~ kite sme lah! Dulu nana 'anti-fan' exo jgk !
Nana pon sebenarnyer bru minat exo jgk.. rasenyer mase MAMA jgk ..
tpy nana tk mcm CHINGU nana yg terlebih sgt wlaupon dier bru tau exo mase growl era ,,
tpy thp dier dh hmpir dgn org minat exo dri EXO jdy artis..
nana understand unnie jgk..
nana pon tk suke fanwar sgt..
agk kertelaluan,, lgy pon nana kecik lgy.. bru nk msok skolah menengah tk ptt sgt minat kpop niy.. sesetengah org ckp mcm2 pasal kpop.. caci , hina and dll..
klu nana nk hlg ade org ckp nana ade HAK ker.. so,, rasenyer kite ade FEELING yg sme jgk lah =)

sorry for the LONG comment

Sarah said...

Apa benda 'fanwar' tuh ?

Perang Peminat eh ?

Heheh. Eden bengong sikit ≧ω≦

AtiqahJaidin said...

@NanaBaekYeol : Ouh jinja? anti fan? lol. btw skrang exotsan kan. itulah, kekadang new fans ni macam tahu semua. Padahal diorg baru lg.
Kpop selalu jadi dibenci. nak buat mcm mana. Lain orang lain pendapat dia. Terima saje :3

@Sarah : Yup. antara fandom vs fandom. lol

Muniiraah said...

Setuju dengan entry unnie ni, kita dah lama tunggu exo nak comeback sampai bosan . newbie yg baru minat exo ni lebih melampau dari kita. ramai kawan2 saya mula jadi kpoppers sbb dieorg tengok exo. and then mula lah nak kata exo itu lah ini lah. haters pun dah menyampah tengok exostand. lol, so upseting. .-.

Sharifah Amarina said...

Betul tu. Newbie kpoppers skrng over sgt. Naa xde laa lama sgt jd kpoppers tp xde laa nk over sgt. Bila fans yg over, menyebabkan org lain benci kpop. Pdhl, kpop tak salah pun.

Nur Shazleen said...

Setuju dengan entry ni, kadang kadang diorang tu dah lebih. Leen pun baru minat exo tapi tak ada la macam tu sekali

Zafirah Jamaludin said...

Hum. Setuju sangat !
Saya peminat exo tapi dalam masa yg sama saya sikit pun tak pernah kecilkan group2 besar seperti suju, big bang, dbsk, beast dan apatah lagi Shinhwa kan. Diorang lagi berpengalaman dan merupakan sunbae exo dalam industri kpop ni. No matter what respect tu penting. Exo masih jauh lagi perjalanan diorang. Sbgai fans,kita kena support bukan lagi kucar kacirkan keadaan dengan bergaduh sesama fandom. tengok sekarang ramai yg claim Exostan ni kurang hajar dan bangga diri. haihh.

umi mashitah said...

setuju! setuju! saya pun kenal exo msa MAMA...tapi takde laa over mcm EXOSTAN..diorang selalu melebihkan exo drpd group2 yang lama mcm bigbang,suju...rasa tak patut laa diorang buat macam tu..sedangkn yang memperkenalkan industri kpop pada dunia ialah group2 yang lama..TVXQ,SUJU,BIGBANG,BEAST,2PM

syeerasyahierra said...

Like seriously we're on the same boat act from the beginning.
Yeap i don't really like exo at first too, about the fact their teaser is too much too be handle and people somehow give a lot an attention to them because they were from sm.
And somehow i do really hate sm for some reason, no offence.
But i start to notice their talents when Mama but i don't really go into Mama song and act i like History more. still now i'm one of their fans :)
For me newbie in kpop sometimes is so stupid (everytime i guess lol) and childish ever. You can easily detect them if they were newbie or not they way they act toward their bias. I mean like heol they think their bias is just for them, please -___-
And i really dont agree with the fact exo is king of kpop? PLEASE. They just a newbie for me although they were not rookies anymore. Still the tittle of KING is too much! I bet there will be a lot of Kpop band who deserve this tittle okay.
One one more thing i don't agree with kpop worlds anymore, AWARD given based on popularity and not based on their afford! Urghhh, bias is everywhere in kpop and it was not fair for them who being practice hard but never been notices (!)
*sorry for being so emo*

Anonymous said...

seriously setuju. kadang kadang, paling sakit hati kalau banding exo dengan my bias group SHINee, sakitnya ya ampun. tak tertahan.. SHINee and EXO are on a different level..

Nurazlan Azmi said...

kesian..disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga :(

Shin Syakinah Hye said...

unnie aah u,u ramai chingu kita yg gedik2 suka exo sebab handsome n not their talented..and dorang bukan kpoppers asalnya..lepastu baru berjinak2 dgn exo dia kutuk group lain -.- kita yg exostan rasa malu kot..dan ramai kat luar sana anti exo u,u

Nana Kim said...

Yes, nana pun suka time MAMA era, tenang jee. Rasa sedih la kenapa exostans semakin ramai dan byk jgaklah berlakunya 'fanwars' rasanya malaysia pun ada. Nak nngis bila fikirkan balik. Rindu zaman MAMA era :') Zaman dah berubah .